Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΛΗ ΓΕΝΙΑ…» (09 09 2011)

Οδυσσέας Ελύτης,
Ήλιος ο πρώτος, XIV



Παραλειπόμενα από τη συνάντηση των αποφοίτων 1991
του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας.



Φαντάζομαι ότι πριν από είκοσι χρόνια και βάλε, κανένας δεν πρόσεχε όταν η Βλάχου, η Ψαρρά, η Χαριστούλη ή ο σχωρεμένος ο Βαγγελάρας ανέλυαν τον Ελύτη και την ποίησή του. Μάλλον η ώρα της λογοτεχνίας γινόταν η ώρα του Enjoy. Σήμερα όμως, όλοι θα τον μάθουν ή θα τον θυμηθούν:

• Είμαστε από καλή γενιά, γιατί η Αγγελική πήρε μέσα σε μία μέρα δύο αεροπλάνα για να βρεθεί στην συνάντηση αυθημερόν.
• Είμαστε από καλή γενιά, γιατί ο Σταύρος περίμενε πώς και πώς κάποιο τηλέφωνο στο εξωτερικό για να ενημερωθεί ότι το αντάμωμα θα γίνει. Και κατέβηκε για αυτό από τη Σόφια.
• Είμαστε από καλή γενιά, γιατί ο Γιάννης, σχεδόν ολομόναχος, έψαξε τηλέφωνα, διευθύνσεις, e mails, facebook, και προσπάθησε να βρει όσους μπορούσε και να τους ενημερώσει.
• Είμαστε από καλή γενιά, γιατί ο καθένας είχε κάτι να θυμίσει στον άλλον από τα σχολικά χρόνια. Ιστορίες ξεχασμένες, που αναδύονταν όμως αυτοστιγμεί στη μνήμη με το πρώτο άκουσμα. Κώστα, δεν ξεχνιέται τελικά ο Κεσούλης και η ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους!
• Είμαστε από καλή γενιά, γιατί όλοι είχαν κάτι να πουν με όλους. Να ρωτήσουν, να μάθουν, να εκμυστηρευτούν. Σιγά σιγά όμως, ο καθένας έψαξε τη σιγουριά της παλιάς παρέας και οι ομηγύρεις μετασχηματίστηκαν θυμίζοντας τις σχολικές συντροφιές.






Στα «Τσίλικα» στις 3 Σεπτεμβρίου. Αρχές φθινοπώρου, όπως τότε που περιμέναμε να ανοίξουν τα σχολεία. Είκοσι χρόνια μετά το σχόλασμα, δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη. Στόχος – μπαίνει από τώρα – να παραβρεθούν όλοι. Όσοι δεν ειδοποιήθηκαν, όσοι δε μπόρεσαν. Τα στοιχεία όλων συγκεντρώνονται και θα μοιραστούν σε όλους. Για να έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα (και μακάρι όχι δυσάρεστα) και με πολλούς περισσότερους.
Έστω όμως και με αυτές τις οργανωτικές ελλείψεις, έστω και με τις απουσίες, η συνάντηση αυτή άξιζε. Άξιζε και μόνο για το βαθύ εκείνο «Γιαααα!», το γεμάτο έκπληξη και χαρά, που ξεστόμισε ο Γιώργης όταν αντίκρισε την Αγγελική μετά από είκοσι χρόνια...




Παρουσιολόγιο:
Αδάμ Σταύρος, Βαβούρα Μαρία, Βασιλούδα Αθηνά, Γιαννιώτου Νούλα, Δούζη Εύη, Δούζης Κώστας, Ζησιού Στέλλα, Καρακατσάνη Αγγελική, Καρακουλάκης Ευριπίδης, Καραπέπερα Θέμις, Κοντούδης Κλεάνθης, Μούτσιανος Γιώργος, Μούτσιανος Νίκος, Μπάκας Αλέκος, Μπουρνάρη Ευαγγελία, Νικολούσης Νίκος, Παπαϊωάννου Γιάννης, Παυλάκης Νίκος, Πιπιλιού Γιάννα, Πουλίδου Μερόπη, Σαραϊτίκας Κώστας, Σιδηροπούλου Μαρία, Σίσκος Απόστολος, Τέζας Γιώργος, Τερζή Γιώτα, Τσεκούρας Βαγγέλης, Φωτιάδου Στέλλα, Χατζητόλιου Λίτσα, Ψιλάκη Ελένη.



http://proskynhths.blogspot.com/
tezjorge@yahoo.gr



▓▓ μικρά ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ ▓▓

 Εντυπώσεις από τα Γερακίνεια, την άλλη εβδομάδα.