Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ (12 11 2010)

Λίγες σκέψεις για τις νέες συνθήκες του Καλλικράτη

Μερικές σύντομες σκέψεις, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών και οδεύοντας προς τη δεύτερη και καθοριστική για τα δημόσια πράγματα του τόπου μας:
α) ο Καλλικράτης τελικά φάνηκε ότι δεν ήταν εύκολο πράγμα, ούτε για να σχεδιάσει κανείς τα πλάνα του, ούτε για να εκτιμήσει και να προβλέψει αποτελέσματα. Και ενώ μέσα στη Νιγρίτα ο κ. Βλαδίκας βγήκε πρώτος με βραχεία κεφαλή, στα συνολικά αποτελέσματα κατετάγη τρίτος με μεγάλη απόσταση από τους δύο πρώτους, και συνεπώς έμεινε εκτός δευτέρου γύρου. Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι δύο πρώτοι συνδυασμοί (Μήκα – Καλαϊτζής) ήταν αυτοί που – πέραν των άλλων – κατάφεραν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαθέτουν μια δυναμική εξίσου σημαντική σε όλα τα χωριά του νέου Δήμου.
β) από αυτή την πρώτη σκέψη αφορμάται και η επόμενη. Οι συζητήσεις για τον αγώνα του δεύτερου γύρου δείχνουν τον νιγριτινό κόσμο διχασμένο και ανίκανο να αντιληφθεί ή να δεχτεί τη νέα κατάσταση που παγιώνεται με τον Καλλικράτη. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε για πρώτη φορά Δήμαρχο στη Νιγρίτα έναν μη νιγριτινό. Και δεν εννοώ μη νιγριτινό στην καταγωγή, αλλά ότι προέρχεται από δημαρχιλίκι όμορου Δήμου. Αυτό ξενίζει μερικούς – ακόμα και μη οπαδούς της κ. Μήκα – και είναι πολύ πιθανό ο συνδυασμός της να αποκομίσει ψηφοδέλτια, έστω και με αυτό το κριτήριο.
Φυσικά ένας μη νιγριτινός Δήμαρχος είναι κάτι αναμενόμενο με τις νέες καλλικρατικές συνθήκες. Κι αν δε γίνει φέτος, τίποτα δεν αποκλείει να συμβεί στο μέλλον. Το σωστό βέβαια είναι να αποφασίζουμε με άλλα κριτήρια αξιολόγησης και όχι με την καταγωγή. Θα δοκιμάσουμε όλοι μας τον Καλλικράτη, αυτή τη διεύρυνση του Δήμου και θα μετρήσουμε τα υπέρ και τα κατά μέσα στην – σχεδόν – τετραετία, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον Δήμαρχο. Το ζητούμενο είναι, όποιος κι αν βγει, να φροντίσει για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αναλογικά πάντα με την ισχύ του καθενός, και όχι να μεροληπτεί προς όφελος ενός. Αν και, σχεδόν όπου υφίσταται ένωση (πόλεων, κρατών, κ.λπ.), βλέπουμε να υπερτερούν οι μεγάλες δυνάμεις και να παίρνονται αποφάσεις με γνώμονα να προτάσσεται ή να μη θίγεται το δικό τους συμφέρον.
γ) αφού λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να αποφασίζουν οι κάτοικοι άλλων χωριών για το ποιος θα διοικεί τους υπόλοιπους, δε μας ξενίζει και το φαινόμενο των ετεροδημοτών, ένα φαινόμενο διττό. Από τη μια, η απόφαση να ψηφίζει κάποιος στον τόπο καταγωγής και όχι διαμονής του, είναι μια προσωπική απόφαση διατήρησης του ομφάλιου λώρου με την πατρίδα, μια αφορμή για να επιστρέψει στη γενέθλια γη μια – δυο φορές στην τετραετία. Είναι μια αίσθηση του ανήκειν, μια συνείδηση καταγωγής, που αντανακλά ίσως το ότι ενδόμυχα αισθάνεται ξένος στον τόπο που του έλαχε να ζει. Από την άλλη όμως, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αυτός με την ψήφο του για Δημάρχους, συμβούλια, πολιτικές που δεν θα τον αγγίξουν, αλλά θα τις λουστούν οι υπόλοιποι; Και δεν τον ενδιαφέρει αυτήν την ψήφο, αυτό το δικαίωμα επιλογής, να το έχει για τον τόπο που ζει, που εργάζεται, που κινείται;
δ) το ζήτημα αυτό βέβαια είναι θεωρητικό, σχεδόν φιλοσοφικό. Γιατί αν δούμε την εικόνα της πόλης μας το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών, δεν έχουμε κανένα δίλημμα: Ναι στις εκλογές! ναι στους ετεροδημότες! Ας αποφασίζουν αυτοί για μας! Δεν μπορούσαμε να έχουμε αυτή την κοσμοπλημμύρα πιο συχνά; Να γεμίσει η Νιγρίτα – και το κάθε χωριό – με τα ξενιτεμένα παιδιά της, να γεμίσει κόσμο, ζωή, βαβούρα, κίνηση, γέλια, συζητήσεις. Να μαζευτούν όλοι στο κέντρο και να θαυμάσουν…πεζόδρομο! Με τα λεωφορεία και τα φορτηγά να μποτιλιάρονται από τους παράνομα παρκαρισμένους, να ασφυκτιά ο κόσμος ανάμεσα στα - σιδερένια και πλαστικά – κολωνάκια, να μην κλείνει αυτό το καταραμένο κέντρο ούτε τώρα! Ούτε σε τέτοια αργία, έστω για λίγες ώρες!
ε) όμως η ώρα πλησιάζει. Είτε ο συνδυασμός της κ. Μήκα, είτε αυτός του κ. Καλαϊτζή θα διευθετήσει το θέμα. Η νυν Δήμαρχος είναι σίγουρο ότι θα έχει «δέσει» το συμβούλιό της, ώστε να μην εμφανιστούν οι λιποταξίες της τετραετίας που πέρασε, οι οποίες στην ουσία υπήρξαν φραγμός σε πολλά θέματα. Αλλά και ο διεκδικητής του Δήμου σίγουρα θα έχει εκπονήσει ένα πλάνο για αυτό το ζήτημα, καθώς, όπως είπαμε, είναι από αλλού και ίσως δεν θα έχει τόσο έντονες τις αντιπαραθέσεις με τα ντόπια συμφέροντα. Εύχομαι να μη διαψευστώ, ούτε από τους μεν, ούτε από τους δε…

http://proskynhths.blogspot.com/
tezjorge@yahoo.gr


▓▓ μικρα ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ ▓▓


 Πεζόδρομος Ελασσόνας. Στη Νιγρίτα, πότε;